windscreen wiper

Det är inte bara rallybilar som behöver tas om hand och skötas för att de ska fungera under ett rally. Även våra privata bilar behöver omvårdnad och vi ser till så att dessa servas på rätt sätt så att det rullar utan större problem ut efter våra vägar. När bilen är ny så behöver den inte genomgå besiktning förrän den är tre år gammal, den andra besiktningen sker efter det att fordonet är fem år gammalt. Därefter sker besiktning varje år på en bilprovning.

Vad kan man själv göra och vad som bör lämnas till verkstad är lite olika beroende på hur pass duktig man är som bilmekaniker, vissa fixar det mesta medans andra inte har kunskapen alls och får lämna in bilen för minsta lilla. Vissa saker kan man dock lära sig och vissa åtgärder är inte allt för avancerad utan kan göras när man stannar till på en bensinmack eller hemmavid på uppfarten.

  • Byte av torkarblad är inte alls några problem, se till att köpa hem några extra blad till din bil som du lägger i bagaget så att de finns till hands när och om det blir dags att byta ut dessa.
  • Spolarvätska kan du också köpa på dig och ha i reserv för påfyllnad, om inte så sommartid så går det bra med vanligt vatten, vintertid så MÅSTE det vara frostskydd i så inte det fryser och behållare spricker.
  • Kontroll av olja är en viktig detalj så att motorn har rätt mängd olja och samtidigt som när man kollar mängden kan man också se vilken kvalité oljan har och om det kan vara dags för ett oljebyte.
  • Vintertid så är det bra att kontrollera frostskydd även i kylarvattnet så att inte det fryser och skadar din motor, på de flesta bensinmackar kan det finnas mätinstrument att låna för att kontrollera att man har fullvärdigt skydd.

Ja, det var några enkla tips på hur du kan vårda din bil och om du undrar över något så kan det finnas hjälpsam personal runt om i vårt avlånga land på alla bensinmackar som kan hjälpa dig med olika saker. Om inte så finns det många duktiga bilverkstäder som kan ta emot din bil och fixa det som bör fixas.